Tarihçe



Not : Resim ve belgeleri görmek için belge numarasına tıklayabilirsiniz.

 

                          BURSA FİLARMONİ DERNEĞİ TARİHÇESİ

 

      Giriş:

    En yüce dağ anlamına gelen Olympos’un adı, Cumhuriyetin ilk yıllarında Dr. Osman Şevki Uludağ’ın önerisiyle Uludağ olur. Bursa ve yakın çevresi, 8500 yıl önce bu yüce dağın eteklerinde kurulur. Birçok irili ufaklı krallık gören Bursa, Osmanlıya başkent olur.   

     İhtişamlı camileri, türbeleri, hanları hamamları; İran’dan getirilen çini ustalarının eseri olan dünyanın en büyük çini mihrabı ve eşsiz hünkâr mahfiliyle Yeşil Cami ve muhteşem Yeşil Türbe; Ulu Cami ve İznik çinilerinin olağanüstü örneklerini barındıran Şehzade Mustafa Türbesinin bulunduğu Muradiye külliyesi. Hanları, hamamları ve köprüleri gibi mimarlık tarihimizin kıymetli sanat eserleri barındıran ve birçok anıtsal değerlerle bezenmiş Bursa, tarih mecrasında ilim ve müzik kültürüne de sahip özel bir kent olur. İstanbul saray erkanı, büyük kilise mensupları ve Avrupa yüksek sosyetesini giydiren on altıncı yüzyılın o muhteşem ipeklilerinin desen ve renkleri sanat ve sanayide kentin ulaştığı ulu zirvenin tarihi tanıklarıdır. 

     Bir kentin uygarlık seviyesi öncelikle bilim, sanat ve bu temellere dayanan eğitim ve üretim gelenekleriyle ölçülür. Cumhuriyetle birlikte yeniden sanayi alanında büyük gelişmelere sahne olan Bursa, ilim alanında da hızla gelişir, önemli bir üniversiteye kavuşur. Uludağ Üniversitesi bünyesinde gelişen bilimsel eğitimin yanı sıra, sanat eğitiminde de kayda değer başarılar elde edilir. Yine de eksik kalan bir şey var, Bursa’ya yakışan bir senfoni orkestrası. Elbette ki öncülük görevi Kentin en üst düzey eğitim kurumu ve sanatseverlerine düşer.

 

     Kuruluş:

     Doksanların başında Azerbaycanlı birçok sanatçı Türkiye’ye yerleşir. Başta Ankara ve İstanbul olmak üzere Bursa’ya da yerleşenler olur. Teori hocası ve şef Hasan Adıgüzelzade, eşi piyano virtüözü Yıldız Aslanova Ekim 1991’de gelir. U.Ü. Eğitim Fakültesinde öğretim görevlisi olarak işe başlarlar. Zaman içinde Adıgüzelzade Üniversite bünyesinde bir yaylı çalgılar oda orkestrası kurulmasını önerir ve diğer öğretim üyelerince kabul görür. Bu bağlamda orkestranın altyapısını oluşturacak bir dörtlünün Azerbaycan’dan davet edilebileceği düşünülür. İşlerin yürütülmesi ve sanatçıların seçilmesi görevi Hasan Adıgüzelzade’ye verilir. Keman sanatçıları Beyazıt Ahundov ve eşi Sevda Neymanzade, viyola sanatçısı Yusuf Hasanov ve viyolonsel sanatçısı Elhan Necafov ve daha sonra piyano hocaları Yusuf Hasanov’un eşi Râna Azimzade ve Elhan Necafov’un eşi Lale Mehmetaliyeva aynı okulda eğitimci olarak çalışmaya başlar. Gelecekte kurulacak olan oda orkestrasının temeli atılır. Çalışmalar sonuçlanır, Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesinde Müzik Eğitimi Bölüm başkanı Doç. Abdullah Uz, Hasan Adıgüzelzade, öğretim görevlileri Ramazan Akkuş, İsmail Göğüş ve Gülay Göğüş öncülüğünde, ileri görüşlü Rektör Prof. Dr. Ayhan Kızıl’ın desteği, yardımcısı Prof. Dr. Erhan Oğul’un değerli fikri katkılarıyla ileride bir senfoni orkestrasının öncüsü olabileceği düşüncesiyle Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü’nün 1.12.1994 tarih ve 5579 sayılı oluruyla Uludağ Üniversitesi Oda Orkestrası kurulur. Ana gövdesini Azerbaycan’dan gelen sanatçıların oluşturduğu Orkestra 11 kişiliktir. Açılış Konseri 8 Ocak 1995’te A.V.P. Tiyatrosunda yapılır [1-4]. Orkestra daha sonra kurulan Bursa Senfoni Orkestrasında yer alsa da UÜ Oda Orkestrası olarak çalışmalarını sürdürür. Nitekim Şubat 1998’de Oda Orkestrası’nın işleyiş ve yönetimiyle ilgili ilkeleri belirleyen çok detaylı bir yönerge hazırlanıp Uludağ Üniversitesi Senatosuna sunulur. Belgede Uludağ Üniversitesi Senfoni Orkestrası kurulması amacı dikkat çekici ve övgüye değer bulunur [5-8].

     Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Türkiye’de de sanat kurumlarının hızlı gelişimi ve özellikle sürdürülebilir olmaları için sanatseverlerin teşkilatlı desteği kaçınılmaz ve gereklidir. Nitekim, 1950'lerin ikinci yarısında Bursa’da bir filarmoni derneği kurma fikri gündeme gelmişse de ancak 1965’te Ankara'daki "Türkiye Filarmoni Derneği"ne bağlı bir dernek kurulur. Ne var ki bir süre sonra Genel Kurul için yeterli üyesi olmadığından kapanmak zorunda kalır. Filarmoni derneği kurma fikriyse hep canlıdır.

     Bursa’da bir senfoni orkestrası kurma çalışmaları öncü adımlarla ilerleyince ona destek olabilecek sanatseverlerin kurumsal yapısı olan filarmoni derneğine ihtiyaç yeniden kendini gösterir. Bu amaçla Bursa Filarmoni Derneği’nin İstanbul Filarmoni derneği şubesi olarak kurulması düşünülmüşse de [9] zamanın emniyet müdürünün Rektör Hocaya tavsiyesi üzerine İstanbul’dan bağımsız bir Bursa Filarmoni Derneği kurulması yoluna gidilir.

       Bursa Filarmoni Derneği tüzüğü hazırlanıp bir Yönetim Kurulu oluşturulur. Geçici Yönetim Kurulu üyesi İsmail Muhtar Göğüş hukuki işlerin takibi için görevlendirilir. Kendisi tarafından valiliğe yapılan başvuru, 28.07.1995’te alınır [10]. Bu tarih Bursa Filarmoni Derneği’nin kuruluş tarihidir. Cevabi yazıyla 02.08.1995'te tüzüğün kabulü bildirilir [11]. Derneğin adresi UÜ Eğitim Fakültesi Müzik Eğt. Bölümü Başkanı Odası Bursa/Yıldırım’dır. Derneğin amacı “müzik kültürünün gelişmesine ve geniş halk kitlelerine yayılmasına katkıda bulunmak için çalışmalar yapmak” olarak kaydedilmiştir [12] Bu tanımlama 09.02.1998 Olağan Genel Kurul toplantısına çağrı gündemiyle [13] “Uluslararası Sanat Müziği kültürünün gelişmesine ve …” olarak değiştirilerek ikinci dönem yönetim kurulunun başvurusuyla 02.04.1998’de uygun bulunur [14-15].

     Bursa Filarmoni Derneği’nin kurucuları: UÜ Rektörü “Prof. Dr. Ayhan Kızıl, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Özçelebi, öğretim üyeleri Abdullah Uz, Ramazan Akkuş, İsmail Göğüş, Gülay Göğüş ve tabip Ulcay Tahsin Akın’dır [16].

     Derneğin ilk genel kurulu 21 Ocak 1996’da   yapılır. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Özçelebi, üyeler ise Doç. Abdullah Uz, İsmail Göğüş, Gülay Göğüş ve Ulcay Akın’dır [17]. Bu ilk dönemde Dernek Bursa Senfoni Orkestrası’nın kuruluşuna destek yanında etkinlikler düzenlemeye çalışmaktadır [18-23].

 

     Aynı öncülerin girişimiyle 1996’da dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Erdem Saker’in desteği doğrultusunda Belediye adına “Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı” tarafından finanse edilen “nefesli ve vurmalı çalgılar topluluğu” kurulur.Üniversite ve Belediyenin ortak kararıyla daha önce Uludağ Üniversitesi’nde kurulan Oda Orkestrası’yla birleştirilerek 2’li bir orkestra kurulması protokole bağlanır [24-27]. Protokolün konusu Bursa Filarmoni Orkestrası’nın Kurulmasıdır. Nitekim birinci maddede: “Bursa Filarmoni Orkestrası’nın müdürlüğünü Bursa Filarmoni Derneği’nin istihdam edeceği bir eleman yürütür. Atanan müdürün görevleri, sorumlulukları, maaş vb. Bursa Filarmoni Derneği Yönetim Kurulu’nca belirlenir” denilmektedir. Protokolün ilgili diğer maddelerinde de orkestradan “Bursa Filarmoni Orkestrası” olarak söz edilir ancak bu protokol dışında, konser programları dahil orkestranın adı “Bursa Senfoni Orkestrası” olarak geçer. Protokolde orkestranın 48-55 üyeden oluşması düşünülür.

     Bursa Senfoni Orkestrası Azerbaycanlı besteci Hasan Adıgüzelzade’nin [28] yönetiminde ilk konserini 30 Haziran 1997’de Tayyare Kültür Merkezi’nde (TKM), Uluslararası Bursa Festivali programı çerçevesinde, Bursa Senfoni Orkestrası’ndan Bursa’ya İlk Merhaba başlığıyla gerçekleştirir [29-32]. Resmi açılış ise 30 Ekim 1997 saat 20.30’da TKM’ de yapılır [33-36] ve düzenli konserlere başlar [37-39]. Orkestranın İdari Müdürlüğü’nü ise Doç. Abdullah Uz üstlenir.

 

     Devlet Himayesi ve Dernek:

     Belgelerden de anlaşıldığı üzere Bursa Filarmoni Derneği (BFD) Orkestra kuruluşunun bu aşamalarında etkin rol alır, Belediye ve Üniversiteyle birlikte kendisine sponsor (destekçi) görevi verilir. Ancak bu desteğin ne ölçüde ve hangi yönde olabileceği yaşanarak öğrenilecektir. Dahası, bir senfoni orkestrası girişimi somut bir aşamaya ulaşsa bile sürdürülebilir olması için üniversite ve belediyenin değişken yönetim yapıları ve mali desteği yeterlilik gösterebilecek midir? Bu, Bursa Senfoni Orkestrası için yaşanır. Mali zorluklar başta olmak üzere, hemen hepsi Bursa dışından gelmiş sanatçıların maaş yetersizliği ve konserlerin en çok ayda bir kez yapılabilir olması gibi sorunlar, Orkestrayı bu yapısıyla son noktaya getirir, gayrı resmi yoldan kendilerine duyurulur. Bu aşamada Orkestranın Kültür Bakanlığı bünyesinde bir “Devlet Senfoni Orkestrası” olma gerekliliği ve arzusu, kendiliğinden tüm paydaşlarda oluşmaya başlar.

     Bu gerekliliğin farkında olan Orkestra, on beş dolayında öncüyle Orkestranın yaşamını sürdürebilmesi için yol arayışına girer. Birçoğu Ankara Devlet Konservatuarı’nda Devlet Sanatçısı Hikmet Şimşek Hocanın öğrencisi olmuştur, onun devlet büyükleri nezdindeki saygınlığını bilirler [40-41]. Evrensel müziğin yurt alanına yayılmasına öncülük ettiğini, Ankara Radyosu Oda Orkestrası, televizyon müzik bölümünün kurulmasındaki öncülüğünü, Devlet Çoksesli Korosu, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ve Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası’nın Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde kurucusu olduğunu bilirler. Doğru olanın Bursa Senfoni Orkestrası’nın da Kültür Bakanlığı bünyesinde olması gereğini ve bunu gerçekleştirecek yegâne kişinin de Hikmet Şimşek Hoca olabileceği kanaatine varılır. Aralarından bir kişiyi seçip Ankara’ya gönderme kararı alınır.  Şahin Uçar bu göreve talip olur, Ankara’ya gider.  Durumu Hocaya anlatır ve onu Bursa’ya gelmeye ikna eder. Gelişmelerden ve bin bir zahmetle kurulan Orkestrayı yakından görmek için Mayıs 1998’de Hoca Bursa’ya gelir. Genç orkestra çok heyecanlanır ve umudu yeşerir. Hoca Orkestrayla çalışır ve bir konserini yönetir ve Orkestranın performansında bu noktaya gelinceye kadar yürütülen çabaların büyüklüğünü görür ve bu Orkestranın devlet himayesinde olması gereğine inanır. Sanatçıların da talebinin bu yönde olması bu inancını pekiştirir. Çalışmalar ilerledikçe, bir yönetim kurulu oluşturulması ve yeni bir şef bulunması önerisinde bulunur. Bu konu 10.Yıl kitapçığında şöyle geçer: “Uzun toplantılar boyunca çeşitli isimler konuşulmaktadır. Şahin Uçar bu kez o sıralar yurt dışından yeni dönmüş olan genç şef Orhan Şallıel’i tanışmak ve görüşmek üzere Bursa’ya davet eder. Hikmet Hoca ve Orkestranın oluru üzerine Şallıel’e Orkestra şefliği teklif edilir.” Şallıel teklifi kabul eder ve Bursa Senfoni Orkestrası Şefi olur [42-43]. Böylece henüz Üniversite ve Belediye bünyesinde çalışan Bursa Senfoni Orkestrası’nın yapısı, Hikmet Şimşek Danışmanlığında, Abdullah Uz Müdürlüğünde, Orhan Şallıel Şefliğinde ve 5 sanatçıdan oluşan bir yönetim kurulu olmak üzere şekillenir.

     Bu aşamada, Hikmet Şimşek Erdem Saker ve Ayhan Kızıl Hocayla görüşür, aynı görüşte olduklarını öğrenir. Ankara’da bakanlıklarda yoğun girişimlerde bulunur. Defalarca Bursa’ya gelip gider. Şef Orhan Şallıel ve orkestra temsilcisi Burç Balcı’yla birlikte son noktayı koymak için yine Ankara’dadır.

     “Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası” kurulmasına dair Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü dilekçesi 6 Haziran 1998’de müsteşar imzasıyla Bakan takdirine sunulur. Bu dilekçe Belediye-Üniversite iş birliği, Bursa halkının ilgisi ve dolayısıyla Orkestranın kentin bağrından doğduğuna tanık olması açısından çok ilginçtir [44]. Kültür Bakanlığı’nın, doğrudan merkeze bağlı taşra teşkilatı olarak Bursa İlinde “Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası Müdürlüğü” Kurulması” 23 Eylül 1998’de 98/11640 karar sayısıyla resmî gazetede yayınlanarak yürürlüğe girer [45]. Daha sonra Maliye Bakanlığı’nın 24.11.1998 yazısıyla, yönetmelik hazırlanması koşuluyla 1 Orkestra Şefi, 1 Orkestra Şef Yrd. Ve 52’si Stajyer Sanatçı olmak üzere 54 kişilik “Sözleşmeli Personel Pozisyonu” ihdas edilir [46-47]. Yeni bir “Devlet Orkestrası” kurulduğundan, yasa gereği Orkestra sanatçıları da değişik kentlerden gelen diğer adaylarla beraber yeniden sınava alınır. Orkestranın kendi yasa ve yönetmeliği olmadığından, diğer devlet orkestralar gibi, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Yasa ve yönetmeliği hükümlerinin uygulanması Kültür Bakanı’ndan olur alır [48]. İşlerin zaman yitirmeden yürütülmesi için Bakan İstemihan Talay emriyle atamalarla ilgili “gereksiz yazışma ve zaman kaybına meydan verilmemesi …” istenir [49].

    Bursa’da yeni kurulan Müdürlüğe Ankara’da ehil Kurucu Müdür aranır. Birkaç isim üzerinde durulur. Devlet Sanatçısı Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Şefi Gürer Aykal’ın önerisi üzerine Bakan ve Hikmet Şimşek Hoca yıllarca CSO’da Yerli ve Yabancı Halkla İlişkiler görevini de yürüten Protokol Müdürü Ahmet Borova ile ayrı ayrı görüşür. Hikmet Hoca konuyu ayrıntılı konuşmak ve kendisini ikna etmek için Borova’nın evine gider. Bakan İstemihan Talay; CSO’daki otuz yıllık hizmetinizde çok şey öğrenip ciddi birikime sahip oldunuz, bu tecrübeleri genç nesillere aktarma zamanı gelmiştir, bunu ülkeye borçlusunuz der. Bu müzik dalına emek veren bir ailede doğan, bu konuda çok iyi yetişen, deneyimli Ahmet Borova kurucu müdürlük görevini memnuniyetle kabul eder ve 21 Eylül 1999’da bakan oluruyla Orkestra müdürlüğüne atanır [50-51]. Borova, orkestranın nota kütüphanesini kurup zenginleştirir, Özlük İşleri Birimi, Sekretarya, Muhasebe … gibi organizasyonel çalışmalar yapar, çalgı ve diğer demirbaşları kayıt altına alıp zimmetler. Yerli ve yabancı şef ve solistlerin konser sezonu için angajmanları, Müdüriyet birimi ve mekanını, araç gereç kısaca kurucu müdürü göreviyle ilgili hemen her işlevin düzen kuruculuğunu üstlenir, yıllarca zahmetli bir uğraşla Orkestranın bu günlere yürüyüş yolunu hazırlar. Bu süreç içinde tecrübelerini paylaşmayı ön plana alır. Sanatçılar arasından yetişmesi için bir de Müdür Yardımcısı olmalı diyerek bakanlığa stajyer sanatçılardan Burç Balcı’yı önerir, Balcı’nın Orkestra Müdürüne yardımcı olmak üzere görevlendirilmesi Bakan tarafından uygun görülür [52-53].

     Ahmet Borova BF Derneğiyle de yakın iş birliği içinde çalışmalarıyla adeta onun ne yapması gerektiğinin yolunu gösterir, hala BFD’nin fahri danışmanlığını yapmaktadır.

     Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Uludağ Üniversitesi iş birliği ile kurulan Bursa Senfoni Orkestrası, 4 Aralık 1999’da resmi olarak “Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası” adı ile Kültür Bakanı adına Müsteşar Fikret Üçcan, Bursa Büyükşehir Belediye yeni Başkanı Erdoğan Bilenser ve Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayhan Kızıl imzalı dokuz maddeden oluşan bir protokol ile demirbaş ve çalgılarıyla beraber T.C. Kültür Bakanlığı’na devredilir. [54-57] Bakan M. İstemihan TALAY imzasıyla olağanüstü ve tarihi önemde sanat olayının gerçekleşmesindeki gösterdiği gayret ve destekten dolayı Rektör Ayhan Kızıl’a ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlarına teşekkür edilir [58].

      Bursa dinamiklerinin gayretli çalışmalarıyla kurulan Senfoni Orkestrası böylece devlet himayesine alınır. Filarmoni Derneği ile BBDS Orkestrası arasındaki ilişki de bir devlet kurumu ile sanatseverler derneği ilişkisine dönüşür. Böylece orkestranın gelişme sürecine katkı koyan BFD, tüzüğü gereği “Bursa’da, dolayısıyla ülkemizde “Evrensel Sanat Müziği” kültürünün gelişmesine ve geniş halk kitlelerine yayılmasına katkıda bulunmak için çalışmalar yapmak” ana amacı doğrultusunda sınırlı gücünü ne yönde kullanacağı hususunda arayış içine girer.

     Ne kadar da Tüzükte “Dernekçe Sürdürülecek Çalışma Konuları ve Biçimleri” başlığı altında çok önemli konular sıralanmışsa da ileride görüleceği üzere derneğin gücüyle bağdaşacak bir tarafı yoktur [59]. Belki de bu nedenledir ki yönetim kurulları, Tüzük ana amacına hizmet için sürekli ne yapmalıyız sorusunu sorup fikirler geliştirmeye çalışır.

     Başlangıçta ana hatları itibariyle iki düşünce tarzı konuşulur kurullarda. Genel hatlarıyla bir görüş; Orkestrayla ilişkilerin yanında çocuklarla başlayarak müzik eğitimine ağırlık vermek, yarışmalar düzenlemek ve korolar kurarak “evrensel sanat müziği” kültürünü bu yollarla yaymak doğrultusunda olur. Kısaca eğitim ağırlıklı bir yol izlemeyi öngörür. İkinci bir görüş ise derneğin ana gücünün BBDSO’ya destek yönünde olması gerektiğini savunur. Bu süreçte Dernek faaliyetleri kimi zaman düşe kalka da olsa ana amaç doğrultusunda ama gücü oranında Orkestra Müdür ve sanatçılarının da emek ve fikri desteğiyle bu iki görüş arasında gerçekleşir. Zaman geçtikçe bu görüşler daha belirgin bir biçimde kendini gösterir ve “BFD uzun bir süre orkestranın destekçisi görevini yüklenmeli” görüşü 07.03.2010 günü Atatürk Kongre Kültür Merkezi-Merinos saat 11.00’ deki genel kurula kadar savunula gelir.

       Mart 1998 de derneğin ikinci dönem yönetim kuruluna Prof. Dr. Ali Özçelebi, Dr. Parkan Sanlıkol, Doç. İsmail Bozkaya, İlker Kıroğlu, Dr. Mehdi Kamruz, Yrd. Doç. Gülay Göğüş ve Sezan Kaya seçilir [60-61]. Orkestra sanatçısı İlker Kıroğlu Ekim 1998’de on altı aylık askerliği nedeniyle istifa eder, yerine birinci sıradaki Işıl Sırmalı katılır toplantılara. Yönetim kurulu genelde beş kişiyle toplanır. Üç Ağustos 2003’e kadar olan Dernek karar defteri/defterleri, genel kurula sunulan raporlar ve kimi belgeler kayıp olduğundan alınan kararlara, ad ve imzalara ulaşılamadı.

     Dernek adresi Büyük Şehir Belediyesi’nce Kültür Park’ta tahsis edilen Türk Evi olur. Tefriş edilip arşiv oluşturulur. Daha sonra bir oda da dernekçe düzenlenip Orkestra Müdürüne tahsis edilir.

     Bu dönemde ilk çalışmalardan biri tüzük değişikliği olur. Hemen sonrası Dernek, organizasyon yapısı üzerinde çalışılmaya başlar. Bu konuyla ilgili “örgütlenme Komitesi” adı altında bir komite oluşturulur. Mehdi Kamruz, Orkestra ve derneği yalnız bırakmayan Öğr. Gör. İsmail Göğüş [62] faal olarak bu konu üzerinde çalışır. Mehdi Kamruz imzasıyla “Örgütlenmemize Küçük Bir Öneri” başlığıyla bir çalışma ortaya çıkar ve yönetim kuruluna sunulur [63-67]. Orkestrayla İlişkiler Komitesi önemi gereği bu raporda ilk sırayı alır.

     Bu dönemde Orkestrayla ilişkilerin sürdürülmesi yanında çalışmalar esasen Eğitim Komitesi’nde çocukların çeşitli çalgı eğitiminde yoğunlaşır, yarışmalar düzenlenir, kimi sanatseverleri derneğe katkıya çağırır destek verenlere teşekkür plaketleri verir [68].

   Birinci görüşün öncülerinden Dr. Parkan Sanlıkol ve Sezan Kaya 2006 senesinde ‘’Dünya Müzik Dostları’’ grubu ve 2009’da “Bursa'da çok sesli müzik kültürünü yaymak ve çoksesli müzik sevgisini- eğitimini tabana yaymak…” amacıyla “Dünya Müziği Derneği” (DMD) çatısı altında çalışmalarını yürütür.

    Dönemin sonunda Mehdi Kamruz Bursa Kültür Sanat Vakfı Başkanı Ekrem Barışık ve vakıf Genel Sekreteri Ahmet Erdönmez’le BFD yönetimi sorununu konuşur, oybirliği şartıyla kabul edilir ve 2000-2002 Genel kuruna gidilir. Ekrem Barışık başkanlığındaki yönetim oybirliğiyle seçilir [69].

     Bu dönemde çocukların müzik eğitimi faaliyetine devam edilirken Orkestra-Dernek ilişkileri ve ihtiyaçlara destekçi bulma çalışmaları esasen orkestra müdürü Ahmet Borova’nın kişisel gayretleriyle kimi kurum kuruluş ve Mehdi Kamruz, İnş. Müh. Mustafa Enver Yılmaz gibi üyelerle sürdürülür, [70-71].  Orkestra yönetiminden kimi sanatçılar da destekçi bulma faaliyeti çerçevesinde çeşitli firmalara ziyaretlerde bulunur. Ahmet Borova Kamruz için Orkestranın ilk destekçisidir tespitinde bulunur ve Tarihçeye yazılmasını ister.

     2002-2004 döneminde [72] dernek çalışmaları iyice yavaşlar, telefonu dahi kapanıp devredilir, 2003’ün sonu gelmeden dernek başkanı istifa eder, yedeklerde olan Hande Taban Başkanlık görevini yüklenir. Kapanmayla yüz yüze kalan Dernek, Şahin Uçar, Hande Taban, Burç Balcı, Pınar Dalaysel Balcı gibi Orkestra sanatçılarının özverisi ve aktif üyelerin desteğiyle ayakta kalmaya devam eder, girişimlerde bulunur [73].

     Kuruculuk işlevinin tamamlandığını düşünen Ahmet Borova 6940 sayılı yasanın gereği olarak 2002’de orkestra sanatçılarından Yönetim Kurulu seçimini gerçekleştirir. Ancak Ahmet Borova Bakan isteğiyle bir yıl daha Müdürlük görevinde Kalır. 2003 yılında Ahmet Borova emekli olur ve orkestra üyelerince seçilen yeni Yönetim Kurulu üyesi Burç Balcı ilk sanatçı müdür olarak atanır [74]. O da Orkestraya destek için kurum kuruluş ve dernek destekçileriyle teması sürdürür. Emekli olan Ahmet Borova ise orkestra ve Derneğe desteğini eksik etmez, kimi kişi, kurum ve Dernek üyesi aktif destekçilerle birlikte orkestraya destek çabalarını sürdürür [75-77]. Borova, Orkestra kuruluşunun 10. Yılı münasebetiyle Zeliha Hande Taban ve Burç Balcı tarafından yayına hazırlanan kitapçıktaki yazısında da bu desteklerden söz eder [78-79].

     2004’e gelindiğinde, Filarmoni Derneği bünyesinde farklı bir yönetim ve denetim kurulunun oluşması için eski ve yeni üyelerin girişimiyle Genel Kurula gidilir [80]. Seçilen Yönetim Kurulu üyeleri Yelda Nihan Özmutlu’yu başkan seçer. Bu dönemde BBDS Orkestrasıyla ilişkiler ve ona destek fikri sıcak tutulsa da en gözde çalışma BFD çatısı altında “Uluslararası Çocuk Senfoni Orkestrası” kurulması faaliyetidir. Bu dönemde alınan kayıtlı kararların yaklaşık yüzde doksanı bu faaliyetle ilgilidir. Başkan Nihan Özmutlu 2004 yılında Derneğe gelen AB fonlarıyla ilgili yazıyı bu konuda ne yapılabilir diye Yönetim Kurulu gündemine getirir. Ayrıntılı tartışılır. YK üyesi Eren Çep, Bursa’da ve Türkiye’de ilk olacak “Uluslararası Çocuk Senfoni Orkestrası” kuralım fikrini ortaya atar. Yönetim Kurulu bu öneriyi heyecanla karşılar ve işe koyulur [81-82]. Proje, Avrupa Birliği tarafından Türkiye çapında desteğe layık bulunan 7 projeden biri olur.

     “Uluslararası Çocuk Senfoni Orkestrası” için Proje ve teknik işleri esasen Sinan Bubik, sanatsal detayları Yönetim Kurulunun sanatçı üyeleri, yazışmalar ve bürokratik işleri Dernek başkanı yürütür. Proje tutarının yüzde yirmisi için sponsor bulmak ana koşul olduğundan o alanda çalışmalar yapılır [83]. Görüşülen Doğuş Grubu ile Sütaş AŞ. Arasında Bursalı bir firma olması nedeniyle Sütaş tercih edilir. Orkestra şefi olarak Cem Mansur önerilir ve olur [84-86].

     Aynı dönem BFD yönetim kurulu üyesi olan BBDS Orkestrası sanatçısı Hande Taban (Erdöl)’ ün Proje hakkındaki hatırladıkları, karar defteri kayıtlarıyla uyum içindedir [87].

     26 Şubat 2006’da Dernek Yönetim Kurulu değişir [88]. Nihan Özmutlu’nun istifası yeni yönetim kurulunun 20 Nisan 2006’da kararıyla kabul edilir.

     Birinci konser 24 Nisan 2005’de İznik’te, ikincisi açılış konseri olarak 25 Nisan 2005 Bursa Tayyare Kültür Merkezi’nde yapılır. 26 Nisan 2006’da İstanbul BÜ Ayhan Şahenk Konser Salonu’nda yapılan konserlerle proje son bulur.

     Nihan Özmutlu, “Gençlik Orkestrası ve Koroları” adında bir dernek kurar ve anlaşmazlıklar sonucu kurduğu derneği 2011’de hâkim kararıyla kapattırır.

     Fikir ve uygulama öncülüğü Bursa Filarmoni Derneğine ait olan bu girişim, daha sonra paralel bir çalışma içinde olan Doğuş Grubu tarafından, ulusal çocuk senfoni orkestrası yapısında sürdürülür. Doğuş Grubu web sitesinde: “Doğuş Grubu’nun kurucu destekçiliğiyle 2006 yılında çalışmalarına başlayan Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası (DÇSO), Türkiye'deki çeşitli konservatuvarların 11-18 yaş grubu öğrencilerini bir araya getiriyor…” denmektedir.

     2006-2008 döneminde Şahin Uçar yardım amaçlı sürekli Dernek yönetimin yanında dernek yararına olan kimi etkinliklere öncülük eder. Alexander Markov’un desteği ve BBDSO sanatçıların oluşan gönüllü bir dörtlü ile oda müziği konseri, Cihat Aşkın’ın desteğiyle “Vivaldi Dört Mevsimde Buluşuyoruz” gibi oda orkestrası konserleri düzenlenerek bağış geliri kaydedilir.

     2007’nin sonuna doğru Dernek başkanı Engin Maytalman her ayın ilk pazarı Brunch yapalım önerisinde bulunur. Şahin Uçar normal sohbetli öğlen kahvaltısı olmaması için müzikal etkinlikle düzenleyelim diyerek öneriyi zenginleştirir. İlk brunch 02.12.2007 Pazar düzenlenir. Bu sohbetli kahvaltılarda müzikal etkinliğin yanı sıra Derneğin geleceğine ilişkin tartışmalar da sürer.

     Dernek kendine yer arar, birçok üye aidat ödemedikleri için dernekten çıkarılır. 20.04.2006’dan-09.02.2008’e kadar hemen bütün yönetim kurulu toplantılarına üç üye (Engin Maytalman, Umut Çanakçı, Tolga Dıraz) katılır, 2007’nin Ekim’inde derneğe yeni üyeler alınır.

     2008-2010 Sezonu yönetim kurulunda Başkan Engin Maytalman ile birlikte Orkestradan Umut Çanakçıyla ve Şahin Uçar da yer almakta. Bu dönem içinde Başkanın gayretleri ve Orkestra sanatçılarının desteğiyle müzikli kahvaltılara devam edilir.

     Bu kahvaltılarda ve 18.12.2008’de Yönetim Kurulunca alınan “dernek üyeleriyle tartışma toplantıları” kararı çerçevesinde 1998-2000 yıllarından kalma “derneğin ana amacına ulaşmada hangi faaliyetlere ağırlık verilmeli” tartışması yıllar içinde sürmüşse de bu dönemde ivme kazanır. Orkestranın da bir aşamaya ulaştığı ve yeni evrede ciddi desteğe ihtiyacı olabileceği kimi Dernek üyelerince ön görülür.

      Her dönemde BBDS Orkestrası ile Bursalı sanatseverin teşkilatı olan BF Derneği arasındaki ilişki var olsa da ister orkestraya destek, isterse sanatsever kitlelere ulaşma, kimi kurumlar ve özel sektörle ilişkiler istenilen düzeye çıkamaz. Üçüncü kişilerle ilişkiler ve Orkestraya destek bulmak her dönemde BFD ile birlikte Orkestra Müdürü ve kimi sanatçının kişisel gayretleriyle yürür ve sınırlıdır.

    19 Mayıs 1996 üyesi olan Mehdi Kamruz 1998-2000 dönemi yönetim kurulu üyesi, beş dönem Dernek Denetim kurulu Başkanı, faal üye ve destekçidir [89-91]. Her dönemde, dernek ana amacı doğrultusunda yürümenin en uygun ve kestirme yolunun BBDSO’ya destek olacağını ve bunun gerektiğini savunur. Bu konuda en büyük desteği de her zaman orkestra ve derneğin yanında olan E. Rektör Prof. Dr. Ayhan Kızıl ve E. BB Başkanı Erdem Saker’ den görür.

     Derneğin 2010 yılı seçimlerine birkaç ay kala Kamruz’un davetiyle Prof. Dr. Ayhan Kızıl, E. B. Başkanı Erdem Saker ve BBDSO Müdürü Derneğin önümüzdeki dönemlerdeki çalışmaları konusunda konuşmak üzere bir akşam yemeğinde bir araya gelir. Kamruz Ayhan Kızıl Hoca ve Erdem Başkan’a; “Senfoni Orkestramız belli bir aşamaya geldi. Ciddi bir destekle birtakım sorunlarına çözüm getirebilir, Orkestranın ileri bir evreye geçişini hızlandırabiliriz. Bu amaca ulaşmanın en uygun yolu da BFD faaliyet yapısının bu amaca yönelik değişmesiyle mümkün olur. Gelin Derneğin başına geçin hep beraber bu hedefi gerçekleştirelim” der. Ciddi destek zamanı gelmiştir konusunda birleşildiğine karşın Ayhan Kızıl Hoca; yaşlarının el vermediğini, Ömer Kızıl Başkanlığında bir yönetim kurulu oluşumuna gidilmesinin daha doğru ve verimli olacağına inandığını belirtir. Çok yerinde ve sorunlara ciddi çözüm olacak bu öneri kabul görür. Mehdi Kamruz, Ömer Kızıl, Dernek Yönetim Kurulu ve diğer önde gelen üyelerle konuyu görüşme ve çözümü genel Kurula getirme görevini üstlenir.

     Dernek Yönetim Kurulu’yla kolay olmayan toplantılar yapılır, Orkestra yönetimiyle bir araya gelinir, kimi kurucu ve dernek üyeleriyle görüş alışverişinde bulunulur. Bir öğle yemeğinde BFD eski üyelerinden Uludağ İçecek Türk AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erbak’ın işyerinde ve ev sahipliğinde kimi yönetim kurulu üyeleri ve Ömer Kızıl ile görüşülür, olur cevabı alınır.  Kamruz; Genel Kurul uygun görürse ben Denetim Kurulunda ama Yönetimle beraber olacağım sözünü verir Ömer Kızıl’a ve siz kendi yönetim kurulunuzu oluşturun der.

     2008-2010 dönemi Denetim Kurulu üyesi olan Mehdi Kamruz BFD Yönetim Kurulu’nun 23.01.2010 karara resmiyet kazandırma toplantısına misafir olarak katılır. Genel Kurula gitme kararıyla birlikte ileride görev alacak yeni başvuruların üyeliği de oybirliğiyle karara bağlanır [92].

     BFD Genel Kurulu toplantısı 07.03.2010 saat 11.00’da yapılır. Yeni yönetim ve Denetim Kurulu oybirliğiyle seçilir. Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Kızıl ve Denetim Kurulu Başkanı Mehdi Kamruz olur. İlk YK toplantısında (15.03.2010’da) iş bölümü yapılır. Ömer Kızıl başkan, Mete Öz başkan yardımcısı, Murat Saraçoğlu sayman ve Bülent Parlamış genel sekreter olur, gerekli yetkiler verilir. Basın toplantısıyla kamuoyu bilgilendirilir [93]. Dönem sonuna kadar DK Başkanı her YK toplantısına katılır. 

     Dernek için; bir apartman dairesi kiralanır, idari işlerin yürütmesi için Özlem Sönmez istihdam edilir [94], telefon ve SMS alınır, diğer gerekenlerin teminiyle fiziki ortam tamamlanır, web sitesi yaptırılır [95].

     Uludağ Premium markası artık Bursa Filarmoni Derneğinin ana sponsorudur [96]. Başkan Ömer Kızıl’ın girişimiyle Garanti Bankası yıllık destek verir. Bu destek 2019-2020 sezonuna kadar sürer [97-98]. Güçlenen BFD artık BBDSO’nun ana sponsoru olmaya hazırdır. İkinci toplantıdan itibaren BBDSO’ya verilen avans desteğiyle iş birliği başlar. Orkestra müdürlüğünden 04.05.2010’da gelen yazıyla Bulgaristan turnesi için istenilen destek verilir [99]. Turne çok başarılı geçer.

     Derneğin turnelere verdiği destek zaman içinde devam eder. Orkestranın Haziran ve Aralık 2014’te İstanbul, Balkan ve Polonya. 2017’de Malta, 2018’de Azerbaycan turnelerine ciddi destek verilir. Türkiye Polonya Diplomatik İlişkilerinin Tesisinin 600. Yıldönümü Kutlamaları çerçevesinde düzenlenen kapanış konserinde [100] turnede Orkestrayla beraber olan BFD Başkanı Ömer Kızıl konseri izleyen T.C. Başbakanı ile tanışır, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’la görüşür ve Bursa’da yaptıkları iş ve BFD’yi anlatır.

     Malta konserini izleyen Malta Ulusal Miras, Sanat ve Yerel Yönetim Bakanı Owen Bonnici bir tweet ile Orkestrayı över [101].

      Birçok açıdan önemli ve ilk olan Azerbaycan Turnesi, Azerbaycanlı Yalçın Adıgüzel’in kişisel gayretleri, Ömer Kızıl ve iş adamı Yılmaz Küçükçalık’ın ciddi desteğiyle gerçekleşir [102-105]. Şefik Kahramankaptan 24 Temmuz 2018 Sanattan Yansımalar’daki yazısında anlatır [106].

     BBDSO konserleri çoğunlukla Tayyare Kültür Merkezi ve bir dönem Fethiye Kültür Merkezi’nde yapılır. [107-109]. Bu salonlar dinleyici sayısı açısında yeterli olmadığı gibi bir senfoni orkestrası için elverişli de değildir. Atatürk Kongre Kültür Merkezi-Merinos (AKKM-Merinos) merhum Belediye Başkanı Hikmet Şahin’in büyük gayretiyle Merinos Park’ta inşası başlatılıp bitirilir. BBDSO da düşünülerek planlandığı birkaç kez başkan tarafından dile getirilir. Yapı 6 Haziran 2010’da resmen açılır.

     Başkan Ömer Kızıl ve Mehdi Kamruz konserlerin önümüzdeki sezon bu merkezin salonlarında yapılması için birkaç kez yeni Bursa Büyük Şehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve Genel Koordinatör M. Semih Pala nezdinde girişimde bulunur. Birçok görüşme sonunda sezon konser programlarının yarısının bu salonlarda yapılması hususunda anlaşmaya varılır [110-111]. Sezon açılış konseri 7 Ekim 2010’da AKKM Osmangazi Salonu’nda gerçekleşir [112]. Dernek Yönetim Kurulu 05.09.20011’de Bütün prova ve konserlerin AKKM-Merinos salonlarında yapılması için daha yoğun çaba gösterme kararı alır. Bu karar doğrultusundaki girişimleri sonuç verir ve 2011-2012 ve sonrası tüm prova ve konserler bu salonlarda yapılır. Büyük Şehir Belediyesi’nin ısrarıyla 2020’den itibaren Kültür Bakanlığı sezonluk kira ödemeye başlar.

     Yönetim kurulu kararı ve ana sponsor desteğiyle sahne için şef standı, taşınabilir büyük podyum, Orkestra, Dernek, BBŞ Belediyesi ve Atatürk Kongre Kültür Merkezinin bulunduğu flama, Şef standı ve sahne önüne çiçekler yaptırılır [113-114]. Misafir şef ve solistlerin beş yıldızlı hotellerde ağırlanması, fuayeye giriş ve salon kapıları için sezon boyu 4 personel, şef ve solistlerin ulaşımı için bir sürücü ve bir araç tahsis edilir [115-116]. Şef ve solistlere çiçek takdimi [117], Orkestra'nın ihtiyacı olan çelenkler, yılbaşları salon ve sahne süslemesi, Orkestra idare binasının temizliği için personel, afişler için pano yapılır.

     Bir sonraki sezon konser programlarının zenginleştirilmesine destek, kaşe farkı ve kimi ihtiyaçların karşılanması için Orkestra yönetimiyle mayıs sonu haziran başlarında düzenli bütçe çalışma toplantıları yapılır. Özel projeler ayrıca ele alınır [118]. Dünya çapında şef ve solistlerin Bursa’ya daveti ve ağırlanması, kimi konserlerde şef ve solist kaşe farklarının yanı sıra takviye sanatçıların kaşeleri, Amerika veya Avrupa’dan davet edilen kimi sanatçının çalgısının taşınması gibi sorunlar da Dernek desteğiyle çözülür.

    

     Zaman içinde bütçe kalemleri değişerek süreklilik kazanan bir düzene girer [119-120]. İlk Kaşe farkı ödemesi 11 Kasım 2010’da başlar. Kaşe Farkları bütçenin ana gider kalemini oluşturur. Dernek bu kalemde Aralık 2023’e kadar İdil Biret, Gülsin Onay, Sholomo Mintz, Alexander Markov, Roby Lakatos, Soyoung Yoon, Isabelle Van Keulen, Selim Bülent Yanıkoğlu, Janoska Ensemble, Demir Demirkan, Kerem Görsev, Cahit Berkay, Tuncay Kayış, Roman Kim, Klazz Brothers, Verıko Tchumbrıdze gibi elliyi aşkın sanatçıyı ağırlar. 

     Nazım Hikmet Oratoryosu konserinde biletler iki günde tükenir, neden iki gün yapılmadı diye hayıflanır, telif hakkını karşılanarak Olay TV kaydı aynı televizyonda yayınlanır [121-122]. Genco Erkal'in vefatında Viyolonsel sanatçısı Burç Balcı Dernek Başkanı’yla yazışmasında şunları paylaşır [123].

     Sezonluk konser program kitapçığı (zaman içinde iki ölçüde), afiş ve el programlarının   zenginleşmesi için gereken katkılar sağlanır. Afiş dağıtım listesi hazırlanır ve periyodik olarak ana sponsor personelince kentin değişik noktalarına asılır. BFD ve BBDSO ile ilgili basında çıkan haberler Dernek ve Orkestra yönetimine iletilir, arşivlenmeye başlar, ilgili dergilerin aboneliği yapılır.

     Dernek, Uludağ Üniversitesi’nin düzenlediği Orhan Nuri Göktürk Fagot Yarışması gibi kimi yarışmalarda parasal ödül vermeyi üstlenir, Resital ve müzik konulu günler düzenler veya destekler [124-126]. Bodrum D-Marin, Bursa Hanlar Bölgesi, Uludağ ve Gemlik gibi etkinliklere bizzat veya ana sponsorla destek olur [127-133]. Billboardlara büyük afişler astırır, konser destekçilerini yerlerinde ziyaret eder, davetlere katılır, kuruluşunun 20. yıl kutlaması ve açık oturuma katılma gibi birçok değişik faaliyetlere katılarak Orkestranın yanında olur [134-1140].

     Halkımızın bu sanata olan ilgisini arttırmak, yazılı ve görsel medya ve köşe yazarlarının ilgisini çekilmek için basın toplantılarının yanı sıra, halkla İlişkiler ve tanıtımda daha etkin olmak için bir İletişim ve Reklam ajansıyla anlaşma yapılır. “Bursa’da Her Perşembe Senfoni Var” sloganıyla yola çıkılır. Sezonun ikinci üçüncü haftasından itibaren afişler, el programları ve sahnede bu slogan kendini gösterir [141-144].  İstanbul’dan dinleyici çekebilmek için Ana Sponsorca radyo reklamları yapılmasına tavsiye karar alınır.

     Sahne ışıklarının düzeni için Tras ve yeni aydınlatma elemanlarının yanı sıra Nota Sehpaları için de elemanlar temin eder. Ancak bütün bunlar yetersiz kalır ve 2023’te iki salon için de ciddi maliyetli bir projeyi Ana Sponsor yüklenir [145-146].

    Üyeler ve kimi konser müdavimleriyle her ayın ilk pazarı müzikli sohbetli geleneksel kahvaltılara devam edilir. Şahin Uçar, Almanya’ya taşınıncaya kadar değerli fikir ve çabalarıyla müzikli kahvaltıları yönetir. Dernek Yönetim Kurulu kendisine teşekkür kararı alır [147-152]. Bu faaliyet salgına kadar sürmüştür.

     Bu dönemin en önemli kararı Devlet Sanatçısı İdil Biret ’in destek konseriyle BBDSO kullanımına kıymetli bir piyano kazandırmak olur. İdil Biret ’in oluru ve desteği alınır. Ayrıntılar Orkestra Yönetimi ve Atatürk Kongre Ve Kültür Merkezi-Merinos yönetimiyle konuşulur, iletişim içinde olunan Şefik Büyükyüksel’e kesin bilgi iletilir [153] ve bu önemli karar 27 ve 28.12.2010’de alınır. Bir piyano satın almak için “25 Ocak 2011 tarihinde İdil Biret konseri yapılacaktır [154]. Dernek Başkanı’nın “Bursa Halkı, Bursa Sevdalıları ve Sevgili Sanatseverler” başlıklı bildirisi basına gönderilir [155]. Gereken girişimlerde bulunulur. Anlaşmalı ajansla iş birliği içinde, “Senin de bir tuşun olsun” sloganı bulunur, billboardlara ve o tarihe kadar olan konser el programlarının arkasına basılır, görseli sahneye asılır [156-159] Biletler, protokol davetiyeleri ve diğer hazırlıklar hızla yürütülür [160-161].

     Günler öncesinden basında haberler çıkar [162-163], biletler satılır, konser günü gelir, büyük sanatçı dakikalarca ayakta alkışlanır, gazeteler yazar [164-167].  

    Baştan araştırmalar başlamıştır, hangi marka ve özelliklerde bir piyano alınacağı üzerinde genel bir kanaat oluşsa da Ömer Kızıl bizzat konuyu çok taraflı araştırır, yazışmalar olur [168], istişareler ve araştırmalar sonucu bir tam kuyruklu Steinway & Sons üzerinde anlaşılır. Alınacak piyanonun denenip görüşünü öğrenmek için İdil Biret ’ten ricada bulunulur. Büyük usta piyanoyu dener ve beğenir.

     Satın alma bedeli bağışlarla tamamlanır, 20 TL ile katılan da olur 2 bin, beş bin hatta 20 bin bağışlayan da. Katkıda bulunan herkesin adı gazete ilanıyla duyurulur ve değerli Bursalı sanatseverler 4 Ekim sezon açılışına davet edilir [169], Afişler basılır [170] Piyano satın alınır, Bursa’ya getirilir, izin alınarak AKKM Osmangazi salonu sahne arkasında etrafı Dernekçe çevrilen kilitli bir mekânda BBDSO kullanımı için korumaya alınır, açılış gününü bekler.

     Gazeteler geniş yer verir [171-172]. Açılış için Piyano korunan yerinden çıkar ve 4 Ekim 2011’de konser gerçekleşir, yine herkes ayakta alkışlar büyük sanatçıyı [173-175].

     Hizmetlere devam edilir. Var olan Dernek logosunun [176] yerine yeni bir logo çalışması için 03.11.2011’ de karar alınır. Ciddi bir bilimsel çalışma yapılır ve 5 Şubat 2012’deki müzikli kahvaltı toplantısında tanıtılır [177-181]. Çıkan sonuç mükemmel olur, Bursa Filarmoni Derneği bu tarihten sonra yeni logosunu kullanmaya başlar [182-183].

     Bursa Filarmoni Derneği 2010-2012 döneminde BBDSO, ana sponsor, medya, sanatsever ve ilgili kurum ve kuruluşlarla sürdürülebilir bir ilişki düzeni kurmayı başararak yepyeni bir kimlik kazanır.

     2012-2014 dönemi seçimi için 11 Mart 2012’de toplanan Genel Kurulda Prof. Dr. Ayhan Kızıl ve E.B. Başkan’ı Erdem Saker’e Derneğe verdikleri destekten dolayı teşekkür plaketi verilir [184-185]. Bu GK’da Seçilen Yeni Yönetim Kurulunun 19 Mart toplantısında, Ömer Kızıl Başkan, Mehdi Kamruz Başkan Yardımcısı, Serra Korkmazer Genel Sekreter ve Murat Saraçoğlu Saymanlığa seçilir, Mustafa Demiralay Yönetim Kurulu yeni asil üyesidir [186-187]. Bu yönetim kurulu BF Derneğinin en uzun ömürlü yönetimi olarak 2020’de bir kişi değişikliği ve araya salgın girişiyle 25.09 2022’ye kadar Genel Kurullarca yeniden seçilerek göreve devam eder. Bu tarihteki Genel Kurul’da seçilen Yönetim Kurulu 25.09.2022’deki toplantısında Mehdi Kamruz’u Başkan, Ömer Kızıl’ı Başkan Yardımcısı, Mustafa Demiral Alay’ı sayman, Onur Parseker’i Genel Sekreterliğe seçer, Ayça Solakoğlu asil üyedir. 14 Ocak 2024’te Genel Kurul toplantısında seçilen yönetim kurulunda bir üye değişir. Nilüfer Kurtcan yeni Üye ve Genel Sekreter olur. Yönetim Kurulu 2010’da çizilen strateji doğrultusunda çalışmalarını sürdürür.

     Mart 2012’den sonra da faaliyetler kesintisiz olarak devam eder. İnternetten satış için derneğin G.Müdürlük nezdinde çabası olur. Devlet Çok Sesli Koronun ağırlanması için karar alınır. Salonlarda okullara göre kontenjan, davetliler ve protokol gibi yerleşime göre çalışma yapılır ve durum her sezon gözden geçirilir. Protokol ve Konser destekçileri Fuayede karşılanır, fotoğraf çekimi için her konser destekçisine özel fotoblok hazırlanır [188-194]. Olay Gazetesi’nin pazar sayısıyla bir aylık konser programları insert olarak dağıtılır [195], Olay Televizyonu ile görüşülerek haftanın konseri provalarında şef, sanatçı veya Dernek yetkilisiyle yapılan röportaj akşam haberlerinde verilir. Otellere konserlerin tanıtımı adına belli sayıda sezon programları gönderilir. Orkestra yönetimi ile birlikte her sezon başlangıcında basın toplantısıyla sezon konserlerinin tanıtımı yapılır. Açılış konseri öncesi fuayede kokteyller verilir. Kimi Konserin videosu, Orkestra ve sanatçıların fotoğraf çekimleri yapılır. Sezon açılış tarihi göz önüne alınarak vurmalı ve nefesli çalgılar için sahneye 4 adet büyük podyum yaptırılması kararlaştırılır, yaptırılır. Salon ve protokol düzeni dernekçe takip edilir [196]. Aralık 2012’de İdari işler sorumlusu Gülay Toker olur [197]. 

       BBDSO, 2012 klasik müzik dergisi Andante tarafından düzenlenen Donizetti Klasik Müzik Ödülleri kapsamında [198], konusunda uzman 200’ün üzerinde sanatçı ve müzikoloğun oylarıyla Yılın Orkestrası Ödülü'ne layık bulunarak, bu ödülü kazanan ilk ve tek “devlet” orkestrası olur [199]. Bu güzel gelişmenin her adımında Dernek orkestrasının yanında olur [200-206]. Ödül Bursa medyasında da övgüyle yer alır [207-210]. Orkestranın ödülü ve sevinci bir konserde geniş dinleyici kitlesiyle paylaşılır [211-212]. Akşam yemeğinde özel pastası sürpriz olur [213-216].

    Dernek, çalışma süreçleri içinde deneyim kazanarak “Bursa Modeli” adı altında bir yaklaşımı geliştirir [217]: Bu yaklaşımda devlet esastır, onun himayesi olmadan özellikle bu sanat dalında yol almak ve geniş kitlelere ulaşmak olanaklı görülmemektedir. Salon tahsisi, yıllık program, afiş ve benzeri materyallerin basımı gibi konularda belediyelere belli bir ölçüde yasal zorunluluk getirilmelidir. Özel sektör sosyal sorumluluk kapsamında ciddi sayılacak bir katkı koymalı, nihayet BFD gibi dernekler tüzükleri doğrultusunda görev yüklenmelidir. Nitekim Derneğin faaliyetleri ciddi bir örnek olarak, kamu, Belediye, STK, eğitim kurumları ve Türkiye sanat çevreleri tarafından takdirler toplar, ödüllere layık görülür.

     Önemli bir proje de “yıldız konserler” için Konser Destekçisi Projesi’dir. Cumhuriyet Bayramı, 10 Kasım, Çanakkale, yılbaşı ve Kadınlar Günü gibi tarihlerdeki konserleri her sezon aynı kuruluş üstlenir. Her yıl için bir yıldız ilavesiyle Web sitesinde yer alır [218]. Konser sonrası destekçinin organizasyonunda yemekli sohbette hem karşılıklı yakınlaşma olur hem bu sanat dalı için bilgi ve görüş alışverişi yapılır. Orkestraya destekleri anısına kendilerine plaket verilir [219-236]. İlk beş sezon kesintisiz destekçi olanlara ayrıca özel bir plaket verilir [237-238]. Aynı firmalar kesintisiz desteklerini bugüne kadar sürdürür, hedef her sezon en az bir destekçi kazanmaktır. Ne miktarda olursa olsun bağışlarıyla Dernek kanalıyla Orkestraya verdikleri destek için bütün bağışçılara kaşe farklarından en küçük ihtiyaçların giderilmesine kadar sorunların çözümüne katkılarından dolayı teşekkür edilir.

     Dernek 24.09.2012’de marka tescili yaptırır, 2022’de yenileyerek 10 yıllık Marka Yenileme Belgesi alır. [239-240].

     Davetiyelerin kısıtlanması ve bilet satışının teşviki için çalışma yapılması kararlaştırılır ve Orkestra yönetimiyle birlikte uygulamaya geçer. Gidişatı haftalar, aylar ve sezonlar itibariyle istatistiki olarak takip eder ve orkestra yönetimiyle paylaşır. Süreç içinde davetlilerin azaldığı, bilet satışlarının arttığı İstatistiki takiple gözlemlenir. Salgından sonraki düşüş zaman içinde toparlanmaya başlar. [241-244].

     Özellikle yurtdışından katılan şef ve solistlerin Bursa’ya otobüslerle gelişi kendileri için zor bir yolculuk olur. İlk elde ana sponsorun tahsis ettiği sürücü ve araçla bu zorluk ortadan kaldırılır. 2013’ten sonra Özel bir şirketle anlaşma yapılır. VIP araçlarla sanatçılar havaalanından alınıp Mudanya’ya gelecek olan vapur iskelesine kadar getirilir. Kendisine kodu gönderilen biletle Mudanya iskelesine gelen sanatçıyı sürücü karşılar ve misafiri hoteline bırakır. İstanbul Havalimanı açılınca bu alana veya Sabiha Gökçen Havalimanına inen sanatçılar Bursa’ya tahsis edilen otobüslere kodu gönderilen biletle Bursa otogarına gelir, kendisini bekleyen sürücü hoteline bırakılır. Özel durumlarda sanatçı havaalanından alınıp getirilir. Son uygulama ise Hangi havaalanından olursa olsun bütün sanatçılar oradan alınıp Bursa’da hoteline bırakılır.  

       “Türkiye Sanat Kurumu” (TÜSAK) Yasa Tasarısı Taslağı tartışması açıldığında Mehdi Kamruz, başta emekli müsteşar Hasan Hüseyin Akbulut olmak üzere, kurucu müdür Ahmet Borova ve birçok ilgili ve gazeteciyle konuşur tecrübeleri aktarır. Ömer Kızıl ve Mehdi Kamruz, dönemin Orkestra Müdürü Fahriye Demirbilek, eski Müdürü Burç Balcı ve orkestra sanatçısı Çağatay Kılıçaslan ile birlikte Ankara’daki toplanmaya katılır. Başkan Ömer Kızıl Muammer Sun’un da bulunduğu toplantıda Türkiye sanat hayatındaki Devlet desteğinin büyük önemini ve olmazsa olmaz olduğunu vurgulayarak Bursa Model’indeki diğer unsurların payının da gerekliliğini anlatır. Toplantıdan Muammer Sun hocayla omuz omuza birlikte çıkarlar. BFD’nin bu girişimi sanat camiasında övgüyle karşılanır.

     Burç Balcı’nın önerisi ile saydam ve saydam olmayan zeminli olmak üzere iki çeşit “Orkestramı Seviyorum” stickeri (çıkartması) yaptırılır. Konserlerde sanatseverlere hediye edilir ve dağıtımı yapılır. Bu çıkartmalar birçok mekânda, araba camında hatta kimi işyeri kapısında hala göze çarpar [245-246].

     Derneğin katkıları yerini bulmuş olacak ki orkestra, kent ve sanatseverler tarafından takdir görür. Kent Konseyi ve Bursa sivil Toplum Derneğince ödüllendirilir [247-250]. Küba Büyükelçisinden takdir ve teşekkür belgesi gelir [251].

     Derneğin önemli hizmetlerinden biri de Orkestra ile özel sektörü bir araya getirmek ve sanatseverlerin desteğini almak olur. Bursa Sanayiciler ve İş insanları Derneği (BUSİAD), 2015 Eğitim ve Kültüre Destek Ödülü’nü Bursa Filarmoni Derneği’ne verir [252-256]. Çok kıymetli bu ödül yukarıda sözü edilen çabaların boşa gitmediğini gösterir.

     Dernek Yönetim Kurulu 16.4.2013 toplantısında ana sponsorca her yıl çok sesli sanat müziği içerikli, özel bir takvim çıkarmak için tavsiye kararı alır. İlk takvim 2015’te ve sezon konser programı ve Orkestra fotoğrafı içerikli çıkar. 2016 takvimi Prof. Dr. Ayhan Kızıl’ın “Bugüne Gelirken…” başlıklı ve Dernek Başkanı Ömer Kızıl’ın yazıları, Mozart, Çaykovski ve Bach gibi 12 büyük bestecinin fotoğrafları; 2017’de Erdem Saker’in “ Bir Hayalin Gerçeğe Dönüşü…” ve Ömer Kızıl’ın “Bursa Filarmoni Derneği 2017’ye girerken…” yazıları, sezon programı ve kimi enstrümanın fotoğraflı tanıtımı; 2018’de Mehdi Kamruz” ve Ömer Kızıl’ın “Derneğimizin Vizyonu” yazıları, Sezon programı, Paganini’nin Napolyon Sonatı, Rodrigo’nun Gitar Konçertosu, Beethoven’in Dokuzuncu Senfonisi, Ahmet Adnan Saygon’un Yunus Emre Oratoryosu gibi bestecilerin başyapıtları ve her sayfada tanıtılan bestenin spotify uygulaması;  2019, 2020 ve 2021 takvimleri Dernek Başkan Ömer Kızıl’ın “Değerli Klasik Müzik Dinleyicileri”, “Cumhuriyetimizin Kadınları Sanatın Parlayan Yıldızları”, “Canlı konser Kayıtlarımız fark Yarattı” başlıklı yazıları, Sezon programları, Bolşoy Tiyatro, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi-Merinos (AKKM), Viyana Devlet Operası, Meksika Güzel Sanatlar Sarayı, Süreyya Operası, Royal Albert Hall gibi dünya ve Türkiye’den Kültür Merkezi, Konser, Opera ve Tiyatro Salonları ve QR Kare Kodla yapıları gezme; İdil Biret, Leyla Gencer, Meriç Sümen, Ayla Erduran, Gülsin Onay, Süher-Güher Pekinel gibi büyük sanatçılarımızın fotoğraflı tanıtımı; Orkestra sanatçılarımızdan bazılarının enstrümanıyla olan fotoğrafıyla birlikte önerdikleri favori eserin konser kayıt numarası, her sayfada dijital kayıtlarımızı dinlemek için bursasenfoni.gov.tr veya “senin senfonin instagram hesabından canlı kayıtlarımıza rahatlıkla erişebilirsiniz” notuyla çıkar. 2022’de Mehdi Kamruz’un yazısı, doğayla iç içe enstrüman fotoğrafları, “QR kodu okutun” notu ile birlikte BBDSO’nun her sayfada bir konser kaydını dinlemek için QR kodu, 2023’te Dernek Başkanı Mehdi Kamruz’un “Teşekkür” başlıklı yazısı, kesintisiz çizgiyle enstrüman görselleri, her sayfada 76 adet canlı konser kaydı ve QR kod yer alır. Bu tarihçe yazıldığında çıkmış olan 2024 takviminde ise “Bir Ulus Uyanıyor” başlığıyla Mehdi Kamruz ve Besteci Şef Oğuzhan Balcı’nın yazısı, Uludağ İçecek Türk AŞ’nin Cumhuriyetin 100.Yılına Armağan için Oğuzhan Balcı tarafından bestelenen ve BBDSO tarafından seslendirilen 10 bölümlük “BİR ULUS UYANIYOR” canlı konser kaydı yer alır, her ay eserin bir bölümünü dinlemek için QR kodu verilir [257].

     Yönetim Kurulunun kimi toplantısında orkestradan sanatçıların da katılımıyla BBDSO’nun seslendirdiği eserlerin canlı kayıtlarının yapılması üzerine fikir alışverişinde bulunulur. Berlin Filarmoni Orkestrası’nın CD kalitesinde ses ve HD kalitesinde görüntü kayıtlarından ve aynı anda plak basımından söz edilir. Birçok amaca hizmet edeceği düşünülerek ve bu düzeyde olan orkestralarca seslendirilen eserlerin geleceğe taşınmasının gereği ve önemi üzerinde durulur. Kimi araştırmalardan sonra 18.09.2014 toplantısında bu amaç için bu alanda profesyonel eğitimi bulunan Ali Kamruz’dan gelen proje ayrıntılı olarak ele alınır. 2015-2016 sezonundan itibaren Orkestra tarafından hazırlanan konser kayıt listesi hazırlanır ve üst düzey teknik ekipmanlarla kayda başlanır. Önceleri Dernekçe karşılanan kayıt gideri daha sonra ana sponsorca karşılanmaya başlar. Başlangıçta arşiv ve orkestra sanatçılarının faydalanmaları ve kimi yayında kullanılan kayıtlar daha sonra “Youtube” üzerine yüklenerek orkestra için Dernek tarafından yaptırılan ayrıntılı web sitesinden düzenli olarak rahatlıkla dinlenilir [258]. Yüzün üzerinde olan kayıt sayısı 2022’de Bursa Senfoni adıyla yeni bir anlayışla yaptırılan Orkestra Web sitesinde turuncu nota simgesiyle seçili konserler ve Dinle butonuyla bütün kayıtlar You Tube’a link verilerek dinlenilir hale gelir [259-260].

      Devlet Orkestralarının kimi konserleri TRT 2’de yayınlanmak üzere ciddi ve donanımlı bir ekipçe kaydedilir.  BBDSO’nun da her sezon seçilmiş bir veya iki konseri kaydedilip yayınlanır. Yıllardır süregelen bu çalışma sürecinde TRT ekibi, Dernek ana sponsoru Uludağ Premium desteğiyle Ali Kamruz tarafından kaydedilen profesyonel kayıtları TRT2 yayınlarında kullanmaya başlar, bu süreci takiben Ali Kamruz; dönemin Orkestra Müdürü Umut Çanakçı’ya orkestra üyelerinden bir kişinin yapımcı olması halinde konser sezonlarında düzenli yapılan kayıtların hazırlanabilecek bir program içeriği ile birlikte TRT Radyo 3 kanalında yıl boyu yayınlanabileceğini iletir. Ali Kamruz ve BBDSO Yönetimi bu konuyu sunuculukta ciddi tecrübe sahibi Burç Balcı’ya iletir. Balcı program içeriğini hazırlayan ve sunan prodüktör, Ali Kamruz ise programı yayına hazırlayan teknik sorumlu olarak “Bursa’dan Senfonik Tınılar” programını hayata geçirirler. Böylece BBDSO, ülkemizdeki 6 orkestra arasında kendine ait programı olan ikinci orkestra olur. Program 2024 yılbaşından bu yana her Çarşamba 09.00’da TRT Radyo3’te yayınlanmaktadır [261].

     Orkestra yönetimiyle 2017-2018 bütçesi ele alındığında Osmangazi Salonu için bir Portatif Akustik Panel (kabuk) yapılması gereği üzerinde durulur. Konser sezonu Ekim başı-Mayıs sonu olması dolayısıyla yalnız akustik sorunu değil esinti ve soğuktan korunma için de bu panele ihtiyaç duyulur.  Ali Kamruz ve Orkestradan iki kişiden oluşan bir komitenin konu üzerinde hemen çalışmaya başlaması ve maliyeti de içeren yazılı bir rapor hazırlanması kararlaştırılır. Gelen rapor incelenir çıkan ciddi maliyet için bir sponsor aranır. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanıyla konuşulur. BTSO yönetim kurulu kararıyla Akustik Kabuk yapımına başlanır [262-265]. Panelin yapımı biter ve törenle Orkestraya devredilir [266-267], basın buna geniş yer verir [268-271].

     Dönemin orkestra Müdürü Gökçe Özler Derneğe bir proje getirir. Viyolonsel sanatçısı Marie Hallynck konser için gelecektir [272]. Çok iyi bir piyanist olan eşi Muhittin Dürrüoğlu da bu yolculukta kendisine eşlik edecektir. Gökçe Özler, derneğe, konserden iki gün önce BBDSO yararına bir Viyolonsel-Piyano Resitali yapabiliriz önerisinde bulunur. Dernek yönetim kurulu, konuyu ele alır ve karara bağlar [273]. “Orkestramı Destekliyorum” sloganıyla işlemler başlatılır ve Resital için gerekli izin alınır [274-275]. Çok yoğun bir çalışmaya girilir, sanatseverlere duyurmak için afiş basılır dağıtılır, biletler satışa çıkar, davetler yapılır, köşe yazarları çağrı yapar. [276-279]. O gün salon doludur, sanatçılar sahneye çıkar, çok özel bir akşam yaşanır, sanatçılar ayakta alkışlanır ve sahnede kendilerine teşekkür edilir [280].

     Derneğin kalıcı çalışmalarından biri de özel bir CD kaydının organizasyonu olur. Devlet Sanatçısı İdil Biret 28 Kasım 2019’da Konser için davet edilir. Program Mozart eserleri; Don Giovanni Uvertürü, Piyano Konçertosu no: 21 ve 22’dir [281]. Şefik Yüksel, Mozart serisinin tamamlanması için bu konserin CD kaydı konusunu Mehdi Kamruz’la konuşup yazışır. Birçok detay konuşulur, zorluklar adım adım aşılır.  Bir önceki CD örneğinde olduğu gibi sponsor gerekir [282] Dernek ve Ana sponsorun özel desteğinin hazır olduğu bildirilir. Konser ve kayıt başarıyla gerçekleşir [283-284]. Yazışmalar sürmektedir. Şefik Yüksel 10 Eylül 2020’de imalatın başladığını ve bir hafta içinde CD’nin çıkacağı müjdesini verir [285-286]. CD Türk ve yabancı otoriteden tam beğeni alır, Derneğe gönderilen 400 adedi; Ana sponsor, Orkestra ve kimi sanatseverlere verilir [287].         

     Cumhuriyetin 100.Yılı yaklaşmaktadır, 2023’e aylar kala Dernek Başkanı marş siparişi geleneğinden hareketle 100. Yıla yakışır bir marş siparişi verilebileceğini, bunun yanında bir dizi etkinlik ve yadigâr olabilecek nesneler yapılabileceği vb. kimi projeleri düşünüp başta Oğuzhan Balcı olmak üzere birçok sanatçı Şef ve ilgili kişiyle görüşür, fikirlerini paylaşır, görüşlerini alır. İlk görüşmede Balcı marş yerine başkaca yapıda besteler olabileceğini de dile getirir. Kimi şef ve sanatçılardan beste için yarışma yapılması fikri gelse de  başta besteci hakkında fikirler olgunlaşmış ve zaman da bir yarışma için daralmıştır. Fikirler olgunlaşıp karar aşamasına gelince Başkan düşüncelerini Dernek Yönetim Kuruluyla paylaşır, uzun uzun düşünüp tartışır. 28.02.2023 toplantısında bu konser sezonuna “Yüzüncü 100. Yıl Sezonu” denmesi ve sezon boyunca bütün konserlerin 100.Yıl’a özgü anlayışla hazırlanması için Orkestraya iş birliği önerisi götürülmesine karar verilir. Ayrıca, 2024 takvim tasarımının 100.Yıl temalı olmasına, sezon açılışı konseri için sezonun anlamını yansıtacak bir eser konusunda Besteci Oğuzhan Balcı’yla bu kez yönetim kurulu adına görüşülmesine ve kararın BBDSO yönetimiyle paylaşılmasına, görüşlerinin alınmasına karar verilir [288-290]. BBDSO yönetimi, Şef. Prof. Naci Özgüç ve yönetim dışından kimi sanatçılarla tekrar konuşulur. Dernek yönetiminin görüşü hüsnü kabul görür ve BBDSO Yönetim Kurulu yazılacak eserin orkestramızca seslendirilmesi ve sezon programına alınması kararına varır. Dernek Başkanı, besteci şef Oğuzhan Balcı’yla tekrar konuşur ve teklifi resmen iletir. Bir dönem BBDSO şefliğini de üstlenen Balcı teklifi diğer çalışmalarının önüne alarak memnuniyetle kabul eder. BFD Başkanı Mehdi Kamruz Ayrıntıları görüşmek üzere bir toplantı önerir. Toplantıya, besteci şef Oğuzhan Balcı, Uludağ İçecek Türk A.Ş. YK Başkanı Mehmet Erbak, YK Başkan Yrd. Ömer Kızıl ve Nuri Cem Erbak’ı katılır. Uludağ İçecek Yönetim binasında yapılan toplantıda Balcı genel anlamlı düşündüklerini anlatır ve görüşleri dinler. Sipariş sahibi Uludağ İçecek Türk AŞ ile Besteci Oğuzhan Balcı arasında Prensip anlaşmasına varılır. BBDSO ve Oğuzhan Balcı’yla toplantı, görüşme ve yazışmalar sürdürülür. Balcı, düşündüklerini yazılı olarak gönderir [291]. Orkestra yönetimi süre içinde Balcı’yla diyaloğa geçer. Eserin adı üzerindeki görüş alışverişleri sürer, görüş birliğine varılır, “Bir Ulus Uyanıyor”. Tarih belirlenir ve Konser sezonu programına konur [292], afişi basılır [293]. Konser tarihi için bütün hazırlıklar yapılmıştır ancak İsrail’in Gazze’ye saldırı faciası dolayısıyla üç günlük yas ilan edilir ve konser iptal olur. Organizasyon çalışmaları yeniden başlar, 10 Aralık üzerinde anlaşmaya varılır ve afişi basılır [294].

     Konser günü için protokol daveti ve benzeri çalışmalar sürdürülür. Ana sponsorca görsel ve radyo tanıtımı, Fuaye için basılı dev afişlerle fuaye donatılır [295-298]. Konser öncesi kokteylde fotoğraflar çekilir [299-302].  salonu doludur, eser sahibi ve şef Oğuzhan Balcı kısa bir konuşma sonrası konseri yönetmeye başlar [303-304]. Çok başarılı bir konser olur ve dakikalarca ayakta alkışlanır; Besteci Şef Oğuzhan Balcı, solistler ve anlatıcı Ersin Antep’e çiçek takdim edilir [305]. Mehdi Kamruz, Mehmet Erbak, Ömer Kızıl ve Naci Özgüç sahneye davet edilir, kısa konuşmalar sonrası Dernekçe hazırlanan plaket Uludağ İçecek Türk A.Ş. YK Başkanı Mehmet Erbak’a takdim, edilir [306-307]. TRT 2 gerçekleştirdiği konser kaydını 7 Ocak 2024’te yayınlar [308].

     Eser 18 Mayıs 2024’te Cemal Reşit Rey Senfoni Orkestrası tarafından CRR’de seslendirilir [309-312]. Ertesi gün 19 Mayıs Bayramıdır; Gülinay Selçuk Sözcü TV’de konseri ve macerasını programında yayınlar [313]. Eskişehir Senfoni Orkestrası ve Antalya Devlet Senfoni Orkestrası bu yıl içinde Eseri seslendireceklerini Oğuzhan Balcıya bildirir.

     Alınan karar doğrultusunda, 2024 takviminin konusu bu eser olur. Mehdi Kamruz’un Bir Ulus Uyanıyor başlıklı yazısını Oğuzhan Balcı’nın yazısı takip eder. QR kod okutularak Bölüm1’den 10’a kadar eser görüntülü olarak dinlenebilir [314-319]. 

     BBDSO’nun ana sponsoru Bursa Filarmoni Derneği yukarıda özetlenen kimi çalışmalarına paralel yoğun idari ve özellikle mali işleri aksatmadan yasalar çerçevesinde yürütür. Ekim 2022’den beri Şebnem Nural Derneğin İdari İşler sorumlusu olarak bu görevlerin yürütülmesinde Başkan ve Yönetim Kurulunun yakın yardımcısıdır [320]. BFD 14 Ocak 2024 Genel Kurulu toplantısında seçilen Yönetim Kuruluyla ana amacı doğrultusunda Orkestra yönetimi, ana sponsor, destekçiler, ilgili kurumlar ve sanatseverlerle ilişkileri geliştirerek sürdürür [321]. Özellikle konser sezonu boyunca Orkestra yönetimiyle ilişkiler her gün denecek sıklıkta onlarca sorunu çözme yolunda ilerler. İrili ufaklı birçok çalışma ve ayrıntıların bu tarihçede yer alması olanaklı görünmüyor.

     Gelinen aşama azımsanmayacak ölçüde olsa da Bursa Filarmoni Derneği var gücüyle Büyük Atatürk’ün gösterdiği aydınlanma yolunda devlet kurumları, sanatseverler, kültür sanat kurumları ve özel sektörle sosyal iletişim ve iş birliği kanallarını açık tutarak ana amacı doğrultusunda öğrenerek yürümektedir. BBDS Orkestrasına ciddi desteğini sürdürmenin yanı sıra bünyesinde çocuk korosu ve oda orkestrası kurma ve Filarmoni geceleriyle sanatseverlerin hayatını renklendirmeye devam etme kararlılığındadır.

    

     BF Derneğinin ana sponsoru Uludağ Premium her zaman Derneğin yanında sorunların çözümüne destek olmaktadır. Sürmekte olan bilet kontrol, fuaye ve salon idaresi personel desteği, şef ve solistlerin şehir dışı ve şehir içi ulaşım hizmetinin yürütülmesi, konaklamaya destek, orkestranın çiçek ihtiyaçlarının giderilmesi gibi birçok alanda derneğin yanında durmaktadır. Ayrıca arkada kalan sezonda sahne ışık sisteminin yenilenmesi gibi projeleri yüklenmekte, planlanan benzeri proje ve sanatsal etkinliklere desteğe hazır olduğunu bildirmektedir.

    

     Orkestra ulaştığı 72 kişilik sanatçısı ve kıymetli Şefi Prof. Naci Özgüç’le, kurulduğu tarihe göre ciddi bir deneyim kazanmış, oturaklı bir kurum olarak Türkiye ve Bursa sanat tarihinde hak ettiği seçkin yerini almaktadır. Ciddi çalışmalarla hazırladığı sezon konser programları her seferinde sanatseverlerin gönlünü fethetmeyi sürdürmektedir. Aramızdan ayrılan Hikmet Şimşek ve Ayhan Kızıl konserleriyle her sezon kurucularını saygıyla yâd etmektedir [322-324].

     Prof. Dr. Ayhan Kızıl her fırsatta konserlere gelir, hatta kimi provaları takıp eder, destekçilerle yemeklerde buluşur, Dernek faaliyetine katılır ve yanında olurdu, ruhu şad olsun [325-326].

      Erdem Saker sezon konserlerinin büyük bölümünü takip etmekte, BFD’nin genel kurullarına katılmakta ve kıymetli fikirleriyle yol gösterici olmaktadır [327-330]

     2010’da Bursa Filarmoni Derneği Başkanlığına seçilen Ömer Kızıl ciddi bir sanatsever olarak özgün proje ve fikirleriyle Dernek ve Orkestranın yanında oldu.  O dönemden itibaren üst bir faza geçen Dernek, uzun süre yükleneceği BBDSO destekçiliğini Türkiye’de örnek olan seviyeye taşıyabildi. BBDSO Yönetimi 2014’de kendisini sahneye davet ederek teşekkürlerini gümüş bir tabağa yazlı olarak sundu [331]. U.Ü.  Konservatuvarı Koruma ve Yaşatma Derneği, konservatuvara kazandırdığı konser piyanosu için teşekkür etti [332]. Kültür, sanat ve spora verdiği ciddi desteğinden dolayı 2023 “BUSİAD KÜLTÜR, SANAT VE SPORA DESTEK ÖDÜLÜ” ne layık görüldü [333]. Ömer Kızıl halen Dernek Başkan Yardımcılığı görevinde ciddi katkılarını sürdürmektedir.

 

     AÇIKLAMA:

     Bu tarihçe bin iki yüzü aşkın belge ve fotoğraf taranarak, ilgili kişilerle kimi zaman defalarca konuşarak ve yaklaşık yirmi sekiz yıllık kişisel tecrübeye dayanılarak başlangıcından 31 Temmuz 2024’e kadar olan dönemi kapsayan, yaklaşık beş aylık süre içinde Mehdi Kamruz tarafından hazırlanıp kaleme alınmıştır.

     Ulaşılamayan bilgi, belge ve fotoğrafların var olduğu olasılığı çok yüksek hatta kesindir. Bu Tarihçeyi zaman içinde zenginleştirme zorunluluğu, bulunan belgelerin bir nüshasının Dernek arşivinde bulunmasını gerektirir.

     Yazıldıktan sonra Ahmet Borova, Burç Balcı, Prof. İsmail Bozkaya, BFD Yönetimi, Gökçe Özler, Duygu Özler, Hande Taban Erdöl’e okutulup dönüş yapılan düzeltme önerileri göz önüne alınmıştır.

     KAYNAKLAR:

     BFD belge ve fotoğraf arşivi.

     BBDSO sezon program ve afiş arşivi.

     Mehdi Kamruz kişisel not, belge ve fotoğraf arşivi.

      “BBD Senfoni Orkestrası’nın 10 Yıl” kitapçığı, Yayına Hazırlayanlar: Zeliha Hande Taban, Burç Balcı.

       bursasenfoni.com

       Prof. İsmail Bozkaya arşivi

     GÖRÜŞÜ ALINANLAR:

     BBDSO Kurucu Müdürü Ahmet Borova,

     BBDSO İlk Sanatçı Müdürü Viyolonsel Sanatçısı Burç Balcı

    Prof. İsmail Bozkaya,

     BBDSO E. Viyola Sanatçısı Hande Taban,

    UÜ Eğitim Fakültesi Emekli Öğretim Görevlisi Yusuf Hasanov

     BFD Eski Başkanı Nihal Özmutlu,

     Dernekler E. Müdürü Osman Dikmen,

     BBDSO E. Yönetim Kurulu Üyesi Korno Sanatçısı Şahin Uçar,

     BBDSO Müdür Yard.Keman Sanatçısı Duygu Özler,

     BBDSO E. Yönetim Kurulu Üyesi Pınar Dalaysel,